środa, 22 maja 2013

Kasza jęczmienna, soczewica i groszek w wywarze pomidorowym z pikantnym chorizo.



Składaniki:
·       Casserole mix (Kasza jęczmienna perłowa, żółty groszek, zielony groszek i soczewica)
·       2 marchewki
·       1 pietruszka
·       1 żólta cebula
·       2 kostki rosołowe
·       Liść laurowy
·       1 l wowdy
·       Sól, pieprz
·       Świeże oregano
·       2 łyżki oliwy z oliwek
·       2 łyżki przecieru pomidorowego
·       Hiszpańska kiełbasa chorizo


Casserole mix-  w skład którego wchodzą: Kasza jęczmienna perłowa, żółty groszek, zielony groszek i soczewica – Zalałam na noc dużą ilością zimnej wody.
Na dnie garnka na oliwie zeszkliłam dużą żółtą cebulą. A następnie zagotowałam1 l wody i rozpuściłam w nim 2 kostki rosołowe i kilka szczypt soli.
Dodałam do wywaru pokrojone drobno dwie marchewki, pietruszkę, czosnek i liść laurowy.
Po ok 15 minutach gotowania warzyw, dodałam do wywaru mix ziaren. Gotowałam wszystko razem jeszcze 30 minut.  Pod koniec gotowania dodałam jeszcze 2 łyżki przecieru pomidorowego i pokrojoną drobno i wcześniej podsmażoną na patelni kiełbasę chorizo.
Przed podaniem, oprószyłam jeszcze świeżym oregano i gotowe!