niedziela, 12 maja 2013

Pierożki ze szpinakiem i fetą z oliwą truflową i świeżym oregno

Pierożki ze szpinakiem i fetą z oliwą truflową i świeżym oregno.

Czas przygotowania- ok 1,5 h
Poziom trudności- Średni


Farsz:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 żółta cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie fety
  • 1 łyżka masła
  • Szczypta przyprawy typu vegeta



Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli



Na wierzch pierożków:

  •  Oliwa truflowa
  • Garść świeżego oregano
  •   Łyżka startej skórki z limonki
  •   Szczypta pieprzu cytrynowego
  •  Kilka przekrojonych na pół pomidorków cherry




Farsz:
Na średniej patelni na masełku rozmrażamy szpinak. Trzeba poczekać aż odparuje z niego woda i wtedy dodać do niego pokrojony w kostkę ser feta i odrobinę przyprawy vegeta.
Na innej małej patelni zeszklij cebulę a następnie dodaj ją do masy szpinakowej.
Gdy uzyskasz odpowiednią konsystencje farszu, wyłącz palnik.

Ciasto:
Na blacie usyp górkę z mąki. W środki zrób spore wgłębienie, do którego wlej pozostałe składniki ciasta. Ugniataj ciast na gładką masę. Ważnie by ciasta nie wysychało, a więc część, której akurat nie rozwałkowujesz schowaj pod bawełnianą, czystą ściereczką.
Przy pomocy szklanki lub kieliszka wytnij w rozwałkowanym cienko cieście małe okręgi.

Pierożek:
Na środek okręgu nakładaj łyżką farsz.  Kolejnym okręgiem przykryj go od góry i dociśnij krawędzie do siebie.
Tak przygotowane pierożki wykładaj na bawełnianą ściereczkę a następnie gotuj w głębokim garnku z mocno osoloną wodą z dodatkiem oleju.  Do garnka jednorazowo nie wrzucaj więcej niż 10 pierożków. Od razu po wrzuceniu do wody mieszając łyżką upewnij się, że nie przywarły do dna.
Gdy wypłynął na wierzch, odczekaj jeszcze 2-3 minuty i wyjmij je, dokładnie odsączając z wody.

Wyłóż pierożki na talerz, oprósz startą skórką z limonki i pieprzem cytrynowym, polej oliwą truflową i obsyp świeżym oregano oraz przekrojonymi na pół pomidorkami cherry.

SMACZNEGO!