czwartek, 28 marca 2013

Łosoś limonkowy i pure'e z białej pietruszki!



 ŁOSOŚ LIMONKOWY
0,5 kg Filetu Łososia bez skóry
Łyżka oliwy z oliwek
0,5 limonki
0,5 cytryny
Pieprz cytrynowy
Sól

PUREE’ Z PIETRUSZKI
1 średnia pietruszka
1 duży ziemniak
1 ząbek czosnku
0,5 szklanki mleka
Łyżka śmietany
Szczypta gałki muszkatołowej

















Filet z łososia wkładamy do natłuszczonej lekko oliwą z oliwek foremki żaroodpornej.
Wyciskamy na filet sok z połówki limonki oraz cytryny a następnie oprószamy go solą, startą skórką z cytryny wyżej wspomnianej limonki, świeżego imbiru i pieprzem cytrynowym.
Łosoś wpływa teraz do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 40 minut.

W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości pietruszkę i dużego ziemniaka.
Gotujemy  w osolonej wodzie aż do miękkości. Odsączamy z wody i wrzucamy z powrotem do garnka. Zalewamy 0,5 szklanki mleka. Dodajemy łyżkę śmietany.  Dużą szczyptę gałki muszkatołowej i obrany ząbek czosnku a następnie blendujemy na gładką masę.

Jako uzupełnienia dania podałam sałatkę na bazie roszponki. Dorzuciłam, podgotowane lekko wcześniej z pietruszką i ziemniakiem, pomidorki cherry ( bo bardziej mi takie smakują).  Dodałam jeszcze co nieco pysznego koziego sera. Zalałam oliwą z pestek winogron… I gotowe!