ŁOSOŚ
LIMONKOWY
0,5 kg
Filetu Łososia bez skóry
Łyżka oliwy
z oliwek
0,5 limonki
0,5 cytryny
Pieprz
cytrynowy
Sól
PUREE’ Z
PIETRUSZKI
1 średnia pietruszka
1 duży
ziemniak
1 ząbek
czosnku
0,5 szklanki
mleka
Łyżka śmietany
Szczypta
gałki muszkatołowej
Filet z
łososia wkładamy do natłuszczonej lekko oliwą z oliwek foremki żaroodpornej.
Wyciskamy na
filet sok z połówki limonki oraz cytryny a następnie oprószamy go solą, startą
skórką z cytryny wyżej wspomnianej limonki, świeżego imbiru i pieprzem cytrynowym.
Łosoś wpływa
teraz do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 40 minut.
W tym czasie
obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości pietruszkę i dużego ziemniaka.
Gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości. Odsączamy z
wody i wrzucamy z powrotem do garnka. Zalewamy 0,5 szklanki mleka. Dodajemy
łyżkę śmietany. Dużą szczyptę gałki muszkatołowej
i obrany ząbek czosnku a następnie blendujemy na gładką masę.
Jako uzupełnienia dania podałam sałatkę na bazie roszponki.
Dorzuciłam, podgotowane lekko wcześniej z pietruszką i ziemniakiem, pomidorki
cherry ( bo bardziej mi takie smakują).
Dodałam jeszcze co nieco pysznego koziego sera. Zalałam oliwą z pestek
winogron… I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz