Wielkimi krokami zbliża się dzień kobiet!
Dlatego dziś przygotujemy
lekkie i świeże menu: ogórek nadziewany tuńczykiem i risotto cytrynowe z owocami morza. Są to absolutnie przepyszne dania, które
zawsze robią na gościach piorunujące wrażanie a przy tym wszystkim, oba te
przepisy są prostsze niż przepis na
naleśniki!
A do picia? Bellini!
Wiele osób
uważa,że niedzielny brunch z obłędnym drinkiem
to luxus na,który nie mogą sobie pozwolić. Nic bardziej złudnego! Przecież szampan to nie musi być Cristal czy
Dom Perignon, (zwłaszcza kiedy mieszamy go z sokiem!) Wspaniale sprawdzi się w
tym wypadku Dorato lub każde inne wino musujące. No i sok z mango też nie musi
być świeży. A tak w ogóle to równie dobrze może to być nektar brzoskwiniowy, truskawkowy czy
każdy inny byleby wam smakowało.
Przyżądzony w
ten sposób posiłek idealnie nadaje się na weekendowy brunch z koleżankami. Jak
i na romantyczną kolację z ukochanym!
Jedyne czego potrzebujemy to:
Faszerowany ogórek:
· 2 ogórki
· 3 Łyżeczki majonezu
· 2 Łyżeczki jogurtu
· Mała puszka tuńczyka (w sosie własnym)
· Pół słoiczka Kaparów
Czas przygotowania- ok 10 minut
Powyższe
składniki należy zblendować na gładką masę.
A następnie obrać ogórki i każdego z nich pokroić na 3 lub 4 walce. Ze środka walców należy wydrążyć nasiona, tak by stworzyć w nich kieszonkę do wypełnienienia a nie wydrążyć na wylot. Do tych kieszonek łyżeczką musisz teraz nałożyć wcześniej przgotowany farsz. I gotowe ;) Możesz jeszcze tylko oprószyć ogórka piperzem cytrynowym lub startą skórką z limonki.
A następnie obrać ogórki i każdego z nich pokroić na 3 lub 4 walce. Ze środka walców należy wydrążyć nasiona, tak by stworzyć w nich kieszonkę do wypełnienienia a nie wydrążyć na wylot. Do tych kieszonek łyżeczką musisz teraz nałożyć wcześniej przgotowany farsz. I gotowe ;) Możesz jeszcze tylko oprószyć ogórka piperzem cytrynowym lub startą skórką z limonki.
Risotto cytrynowe:
-1/2
opakowania Ryżu do Risotto
-Duża
żółta cebula
-Cytryna
-2 kostki
bulionu rosołowego
-Mrożone
owoce morza
-2 serki
topione, na przykład o smaku szynki (lub łyżka śmietany 18%)
-Oliwa z
oliwek ( Ja używam czytrynowej ale może być zwykła;)
(Porcja
dla 2-3 osób)
Czas
przygotowania- ok. 45 minut
Cebulę należy zeszklić na oliwie na dużej
głębokiej patelni.W tym samym czasie w garnku zagotuj ok 1l wody w której rozpuścimy
kostki rosołowe i podgotujemy owoce morza.
Do zeszklonej cebuli dorzuć teraz ryż i
smaż przez ok 5 minut. Trzeba go cały czas mieszać, żeby nie przypalić.
Teraz zalej ryż ok. szklanką bulionu i mieszaj aż wchłonie cały płyn. Czynność tę powtarzaj aż uznasz,że ryż jest gotowy. Powinien być lekko al dente ale jak nie lubisz to zrób tak jak lubisz Kiedy ryż już będzie odpowiednio napęczniały -wyłącz palnik. Do ryżu dodaj sól, pieprz i serek topiony (lub łyżkę śmietany 18%) aby nabrał aksamitności i zetrzyj na tarce skórkę z połowy cytryny. Wymieszaj dokładnie i odczekaj ok 3 minuty przed podaniem.
Teraz zalej ryż ok. szklanką bulionu i mieszaj aż wchłonie cały płyn. Czynność tę powtarzaj aż uznasz,że ryż jest gotowy. Powinien być lekko al dente ale jak nie lubisz to zrób tak jak lubisz Kiedy ryż już będzie odpowiednio napęczniały -wyłącz palnik. Do ryżu dodaj sól, pieprz i serek topiony (lub łyżkę śmietany 18%) aby nabrał aksamitności i zetrzyj na tarce skórkę z połowy cytryny. Wymieszaj dokładnie i odczekaj ok 3 minuty przed podaniem.
Smacznego!
Bellini!
Wino musujące
czy Prosecco nadają się do tego idealnie
;) Choć oczywiście jeśli chcecie to możecie użyć prawdziwego szampana ;)
Dolewając do
niego sok z mango stworzymy eliksir.... tak dobry,że aż niebezpieczny bo od
nadmiaru może zakręcić się w głowie... ;)
Wystarczy
zblendować dojrzałe mango ( wcześniej pokrojone w drobną kostkę) i wymieszać z
Prosecco!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz