poniedziałek, 4 marca 2013

Ladies Brunch!



Wielkimi krokami zbliża się dzień kobiet!

Dlatego dziś przygotujemy lekkie i świeże menu:  ogórek nadziewany tuńczykiem i risotto cytrynowe z owocami morza.  Są to absolutnie przepyszne dania, które zawsze robią na gościach piorunujące wrażanie a przy tym wszystkim, oba te przepisy  są prostsze niż przepis na naleśniki!
A do picia? Bellini!
Wiele osób uważa,że niedzielny brunch z obłędnym drinkiem  to luxus na,który nie mogą sobie pozwolić. Nic bardziej złudnego!  Przecież szampan to nie musi być Cristal czy Dom Perignon, (zwłaszcza kiedy mieszamy go z sokiem!) Wspaniale sprawdzi się w tym wypadku Dorato lub każde inne wino musujące. No i sok z mango też nie musi być świeży. A tak w ogóle to równie dobrze może to  być nektar brzoskwiniowy, truskawkowy czy każdy inny byleby wam smakowało.
Przyżądzony w ten sposób posiłek idealnie nadaje się na weekendowy brunch z koleżankami. Jak i na romantyczną kolację z ukochanym!
 



Jedyne czego potrzebujemy to:

Faszerowany ogórek:

·       2 ogórki
·       3 Łyżeczki majonezu
·       2 Łyżeczki jogurtu
·       Mała puszka tuńczyka (w sosie własnym)
·       Pół słoiczka Kaparów
Czas przygotowania- ok 10 minut

Powyższe składniki należy zblendować na gładką masę.
A następnie obrać ogórki i każdego z nich pokroić na 3 lub 4 walce. Ze środka walców należy wydrążyć nasiona, tak by stworzyć w nich kieszonkę do wypełnienienia a nie wydrążyć na wylot.  Do tych kieszonek łyżeczką musisz teraz nałożyć wcześniej przgotowany farsz. I gotowe ;) Możesz jeszcze tylko oprószyć ogórka piperzem cytrynowym lub startą skórką z limonki.



Risotto cytrynowe:

-1/2 opakowania Ryżu do Risotto
-Duża żółta cebula
-Cytryna
-2 kostki bulionu rosołowego
-Mrożone owoce morza
-2 serki topione, na przykład o smaku szynki (lub łyżka śmietany 18%)
-Oliwa z oliwek ( Ja używam czytrynowej ale może być zwykła;)
(Porcja dla 2-3 osób)

Czas przygotowania- ok. 45 minut

     Cebulę należy zeszklić na oliwie na dużej głębokiej patelni.W tym samym czasie w garnku zagotuj ok 1l wody w której rozpuścimy kostki rosołowe i podgotujemy owoce morza.
     Do zeszklonej cebuli dorzuć teraz ryż i smaż przez ok 5 minut. Trzeba go cały czas mieszać, żeby nie przypalić.

Teraz zalej ryż ok. szklanką bulionu i mieszaj aż wchłonie cały płyn. Czynność tę powtarzaj aż uznasz,że ryż jest gotowy. Powinien być lekko al dente ale jak nie lubisz to zrób tak jak lubisz Kiedy ryż już będzie odpowiednio napęczniały -wyłącz palnik. Do ryżu dodaj sól, pieprz i serek topiony (lub łyżkę śmietany 18%) aby nabrał aksamitności i zetrzyj na tarce skórkę z połowy cytryny. Wymieszaj dokładnie i odczekaj ok 3 minuty przed podaniem.
      Smacznego!










Bellini!

Wino musujące czy Prosecco  nadają się do tego idealnie ;) Choć oczywiście jeśli chcecie to możecie użyć prawdziwego szampana ;)
Dolewając do niego sok z mango stworzymy eliksir.... tak dobry,że aż niebezpieczny bo od nadmiaru może zakręcić się w głowie... ;)
Wystarczy zblendować dojrzałe mango ( wcześniej pokrojone w drobną kostkę) i wymieszać z Prosecco!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz