sobota, 23 listopada 2013

Pomysł na obiad? Bitki wołowe z kaszą gryczaną!



·       500g ramów mięsa wołowego bez kości
·       ziele angielskie i liść laurowy
·       dwie cebule
·       1-2 łyżki mąki
·       sól, pieprz
·       olej
·       ok. 1,5 l bulionu

Na dnie garnka podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy oraz kroimy w 1-2 cm plastry. Każdy z plastrów rozbijamy tłuczkiem.  Solimy i pieprzymy  świeżo mielonym pieprzem. Oprószamy dokładnie mąką przekładamy na porządnie rozgrzaną patelnię. Krótko smażymy z obu stron i przekładamy do garnka, w którym podsmażyliśmy cebulkę.
Do obsmażonych bitek dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i całość zalewamy wodą z bulionem, tak by wszystkie kawałki mięsa były przykryte. Dusimy przez około 1,5-2h. Po tym czasie mięso będzie bardzo miękkie.
Jeśli macie czas możecie zredukować nieco sos, zdejmując z niego przykrywkę i gotując jeszcze przez 20 minut. Jeśli jesteście bardzo głodni, możecie zagęścić sos mąką.
Bitki wołowe u mnie w domu podajemy zwykle z kaszą gryczaną i warzywami, ale możecie podać też z ziemniakami.

P.s. Warto wiedzieć, że bitki wołowe najlepiej smakują na drugi dzień. Smacznego!