·
1 opakowanie mrożonych wiśni ( 3 szklanki)
1 opakowanie mrożonych wiśni ( 3 szklanki)
·
1 szklanka suszonej żurawiny
·
1/3 szklanki brązowego cukru
·
1 łyżeczka cynamonu
·
Szczypta mielonej chili
·
Sok z ½ limonki
Konfiturę przyrządzamy wysypując wiśnie i żurawinę na
patelnie z grubym dnem. Na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, czekamy aż
puszczą soki. Dosypujemy cukier, cynamon i chili i odparowujemy przez kilka
minut, tak by konfiturę zagęścić. Kiedy
uzyskamy już odpowiednią konsystencję, skrapiamy konfiturę sokiem z limonki i
odstawiamy do ostygnięcia.
*Konfitura powinna mieć lekko cierpki smak, tak by
zrównoważyć słodycz czekoladowego musu. Jeśli jednak lubicie bardzo słodkie
desery, możecie dodać więcej cukru i zrezygnować z limonki.
Składniki na 4 porcje
·
200 g gorzkiej czekolady
·
200 g białej czekolady
·
3 łyżki stołowe masła
·
4 jajka
(oddzielnie żółtka i białka)
·
Szczypta soli
Do garnuszka wkładamy pokruszoną wcześniej czekoladę i cały czas mieszając, podgrzewamy na malutkim ogniu. Kiedy tylko czekolada roztopi się na gładką masę, zdejmujemy z ognia.
Dodajmy masło i cały czas mieszając dokładamy do masy po jednym żółtku.
W plastikowej miseczce, białka ze szczyptą soli ubijamy na
sztywną pianę. Cały czas ubijając do piany dosypujemy cukier. Ubitą na gęsto
pianę w trzech partiach dodajemy do
roztopionej czekolady, bardzo delikatnie mieszając, tak by składniki połączyły
się, a jednocześnie piana zachowała swoją objętość.
By dopełnić dzieła na dno pękatego kieliszka, lub miseczki
wykładamy naszą domową konfiturę a następnie zalewamy musem czekoladowym. Jeśli
chcecie, możecie te warstwy powtórzyć, byleby nie obciążyć musu zbyt dużą
ilością owoców. Tak przygotowany deser, odstawiamy do lodówki na minimum 3 h.
Maksymalny okres przechowywania deseru w lodówce to 3 dni, ale szczerze wątpię
by ostał się nietknięty tak długo ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz