sobota, 23 listopada 2013

Jesienno-zimowy sernik z imbirem i żurawiną.

Kruche ciasto na spód:

100 g mąki pszennej
55 g masła
25 g cukru
 2 żółtka
Szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu

Masa serowa:
1 kg twarogu
200 g cukru
30 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii
4 jajka
 250 g masła w temp. pokojowej
100 g suszonej żurawiny
1 łyżka świeżo startego imbiru
Sok z ½ limonki




Zacznijmy od zrobienia kruchego spodu: Mąkę przesiej do miski, dosyp cukier, cynamon i sól a no koniec żółtka i masło w kawałkach. Szybko zagnieć, owiń ciasto folią spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę, aby odpoczęło.
Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj i wyłóż na dno, nasmarowanej masłem tortownicy, tak by wystawało przynajmniej 1 cm poza formę. Nakłuj ciasto widelcem, aby się nie wybrzuszało i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 10-15 minut aż stanie się lekko złociste. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia i odetnij nadmiar ciasta nożykiem.
Masę serową przygotuj zaczynając od ucierania jajek z cukrem. Następnie cały czas miksując dodaj wszystkie pozostałe składniki: twaróg, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, ziarenka z laski wanilii, 250 g masła.
W innej miseczce wymieszaj suszoną żurawinę ze świeżym imbirem i sokiem z limonki, a następnie wysyp je na upieczony spód ciasta. Tak przygotowaną podstawę zalej masą serową i wstaw tortownicę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na  ok 50 minut.