Kruche ciasto na spód:
100 g mąki pszennej
55 g masła
2 żółtka
Szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
Masa serowa:
1 kg twarogu
200 g cukru
30 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii
4 jajka
250 g masła w temp.
pokojowej
100 g suszonej żurawiny
1 łyżka świeżo startego imbiru
Sok z ½ limonki
Zacznijmy od zrobienia kruchego spodu: Mąkę przesiej do
miski, dosyp cukier, cynamon i sól a no koniec żółtka i masło w kawałkach.
Szybko zagnieć, owiń ciasto folią spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę, aby
odpoczęło.
Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj i wyłóż na dno, nasmarowanej masłem tortownicy, tak by wystawało przynajmniej 1 cm poza formę. Nakłuj ciasto widelcem, aby się nie wybrzuszało i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 10-15 minut aż stanie się lekko złociste. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia i odetnij nadmiar ciasta nożykiem.
Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj i wyłóż na dno, nasmarowanej masłem tortownicy, tak by wystawało przynajmniej 1 cm poza formę. Nakłuj ciasto widelcem, aby się nie wybrzuszało i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 10-15 minut aż stanie się lekko złociste. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia i odetnij nadmiar ciasta nożykiem.
Masę serową przygotuj zaczynając od ucierania jajek z
cukrem. Następnie cały czas miksując dodaj wszystkie pozostałe składniki:
twaróg, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, ziarenka z laski wanilii, 250 g masła.
W innej miseczce wymieszaj suszoną żurawinę ze świeżym
imbirem i sokiem z limonki, a następnie wysyp je na upieczony spód ciasta. Tak
przygotowaną podstawę zalej masą serową i wstaw tortownicę do piekarnika
rozgrzanego do 170 stopni na ok 50
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz