piątek, 26 lipca 2013

Smaczny i prosty przepis na gazpacho

Iście wspaniały pomysł na upały!



  • 500g dojrzałych pomidorów (sparzone, obrane ze skórki)
  • 1 mały ogórkek (obrany ze skórki)
  • 1 mała papryka zielona 
  • 1 mała papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku )
  • 1 duża cebula
  • 1 kromka chleba pszennego (bez skórki; namoczona w wodzie, odciśnięta)
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, biały pieprz
  • suszone pomidory i świeże zioła do przystrojenia.
Odłożyć jednego pomidora, a  resztę zanurzyć na 30 sekund we wrzątku, odsączyć i gdy są jeszcze ciepłe obrać ze skórek. Wyciąć z nich szypułki i pokroić w ćwiartki. Ogórek obrać i pokroić w kostkę, a papryki w paski. Odłożyć ok. 1/3 ogórka i papryki (do przystrojenia). Resztę rozdrobnić w malakserze wraz z pomidorami, pokrojonym czosnkiem, oliwą, octem i pastą pomidorową. Doprawić mocno do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce a przed podaniem udekorować pozostałymi warzywami.
Smacznego!