czwartek, 10 października 2013

Pikantna zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym i nutą pomarańczy.

 Składniki:



 400 g dyni
1 łyżka masła
szczypta chili
2 ząbki czosnku
1 duża żółta cebula
1 marchewka
1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
1/3 szklanki soku z pomarańczy
1 l bulionu jarzynowy
½ szklanki mleczka kokosowego
½  łyżki startej skórka z pomarańczy
sól do smaku.

Do podania: 

prażone 
pestki dyni
pieprz cytrynowy 
oliwa z oliwek
starta skóraka z pomarańczy


 Na dnie garnka rozpuść masło. Zeszklij na nim cebulę. Podsmaż chwilę czosnek, chili i świeży imbir.
Zalej bulionem warzywnym. Dodaj pokrojoną w plastry marchewkę a po 5 minutach  pokrojoną w kostkę dynię. Po ok 25 minutach warzywa powinny zacząć się rozpadać. Wtedy dodaj szklankę soku i startą skórkę z pomarańczy.
Wyłącz palnik i zblenduj zupę na gładką masę. 
Na koniec zabiel jeszcze mleczkiem kokosowym, dosmacz solą i pieprzem, oblej oliwą z oliwek i obsyp pestkami dyni.