400
g dyni
1 łyżka masła
1 łyżka masła
szczypta
chili
2
ząbki czosnku
1
duża żółta cebula
1
marchewka
1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
1/3 szklanki soku z pomarańczy
1 l bulionu jarzynowy
1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
1/3 szklanki soku z pomarańczy
1 l bulionu jarzynowy
½
szklanki mleczka kokosowego
½ łyżki startej skórka z pomarańczy
½ łyżki startej skórka z pomarańczy
sól do smaku.
Do podania:
prażone
pestki dyni
pieprz cytrynowy
oliwa z oliwek
starta skóraka z pomarańczy
Na
dnie garnka rozpuść masło. Zeszklij na nim cebulę. Podsmaż chwilę czosnek, chili
i świeży imbir.
Zalej
bulionem warzywnym. Dodaj pokrojoną w plastry marchewkę a po 5 minutach pokrojoną w kostkę dynię. Po ok 25 minutach
warzywa powinny zacząć się rozpadać. Wtedy dodaj szklankę soku i startą skórkę z
pomarańczy.
Wyłącz
palnik i zblenduj zupę na gładką masę.
Na koniec zabiel jeszcze mleczkiem
kokosowym, dosmacz solą i pieprzem, oblej oliwą z oliwek i obsyp pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz