Poziom trudności: średni
Mini bułeczki:
- 3,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 40 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 80 g bardzo miękkiego masła
- 1 szklanka mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- Szczypta soli
Nadzienie:
- 15 śliwek
- ¾ szklanki suszonej żurawiny
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cynamonu
Kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki
- 60 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko do posmarowania bułeczek.
Do dużej miski wlej mleko i delikatnie je podgrzej. Kiedy
będzie ciepłe, (ale nie gorące), dodaj do środka ½ szklanki cukru i dobrze
zamieszaj. Teraz dodaj pokruszone drożdże i mieszaj aż się rozpuszczą. Na
koniec dosyp połowę potrzebnej mąki, zamieszaj i odstaw na 15 minut do
wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce (najlepiej przykryj ściereczką).
W tym czasie bierzemy na warsztat jajka. Białka oddziel od
żółtek i ubij na sztywną pianę.
Żeby białka lepiej się ubiły dodaj do nich wcześniej szczyptę soli.
Żeby białka lepiej się ubiły dodaj do nich wcześniej szczyptę soli.
Pod ściereczką mamy już nieco wyrośnięty rozczyn. Dodaj do
niego cukier waniliowy, żółtka z jajek i przesianą mąkę. Składniki mieszaj
lekko wyrabiając ciasto. Po chwili dodaj jeszcze masło (w temp. pokojowej) oraz
pianę z białek. Wyrabiaj ciasto na gładką masę i znowu odstaw do wyrośnięcia w
ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Tym razem na 1h.
Masz teraz trochę czasu na przygotowanie nadzienia. Śliwki
przekrój na pół, wyjmij ze środka pestkę, i przekrój miąższ na ćwiartki.
Pokrojone drobno śliwki wymieszaj z żurawiną, zasyp 1/3 szklanki cukru, łyżką
cynamonu, zamieszaj i odstaw.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na obsypaną
mąką stolnicę i formuj z niego wałek. Rozciągnij go jak najbardziej palcami i
delikatnie rozwałkuj. Co 4 cm nakładaj na ciasto łyżeczkę nadzienia. Przetnij
ciasto w przerwach między nadzieniem i zalep jego brzegi. Taką bułeczkę kładź
na blasze, wyłożonej papierem do pieczenie, miejscem zlepienia do dołu.
Zachowuj między bułeczkami 5 cm przerwy, ponieważ ciasto jeszcze urośnie.
Odstaw bułeczki pod przykryciem na kilka minut.
Nastaw piekarnik na 160 stopni.
Teraz przygotujemy kruszkonkę. Masło łącz palcami z mąką i
cukrem aż powstaną z niego okruchy.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem i oprósz
kruszonką. Piecz w piekarniku ok 25 minut.
Można też nałożyć nadzienie na wałek równomiernie. Nie kroić i upiec jako ciasto :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz