poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Quesadillas z kurczakiem i guacamole



·       ½ Piersi Kurczaka
·       1 Opakowanie placków kukurydzianych
·       50 g chorizo
·       1 żółta cebula
·       1 puszka pomidorów krojonych
·       1/2 puszki czerwonej fasoli
·       2 ząbki czosnku
·       50 g sera cheddar
·       Sól,pieprz,oregano

Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam pokrojoną drobno hiszpańską pikantną kiełbasę chorizo. Gdy wytopił się z niej czerwony, aromatyczny tłuszczyk, zeszkliłam na nim dużą żółtą cebulę.
Zalałam puszką pomidorów krojonych i ½ puszki czerwonej fasoli. 
Dosmaczyłam: wyciśniętym z praski czosnkiem, solą, pieprzem i oregano.
Poczekałam kilka minut aż odparuje nadmiar wody.
W tym czasie na innej patelni usmażyłam na złoto kurczaka.
Wymieszałam kurczaka z resztą nadzienia i pokrojonym drobno serem cheddar. A następnie nakładałam między dwa podpieczone placki kukurydziane lub zawijałam w ruloniki.



Guacamole!
2 dojrzałe, obrane i rozgniecione widelcem avocado
Wyciśnięty sok z połówki cytryny
1 mały rozdrobniony ząbek czosnku
2 bardzo drobno pokrojonej cebulki dymki
1/3 pęczka poszatkowanej kolendry
Wymieszać na gładką masę i dosmaczyć:
Szczyptą chili, solą i pieprzem.