poniedziałek, 9 grudnia 2013

Pijana cebulowa! Czyli rozgrzewająca francuska zupa na długie i chłodne wieczory.


4 duże cebule żółte
2 duże cebule czerwone
5 łyżek oliwy z oliwek
Bulion wołowy 2l
Białe wytrawne wino ok. 200 ml
Sól, pieprz, szczypta chili
Starty parmezan do posypania

 Dno garnka zalej oliwą z oliwek, a gdy nabierze  wysokiej temperatury dodaj pokrojoną w piórka cebulę, i  podsmaż ją przez kilka minut po czym przykryj pokrywką i duś pod przykryciem ok. 40 minut. Pamiętaj by co jakiś czas zrobić w garnku małe zamieszanie ;) Inaczej cebula zacznie wydziwiać po czym spali się ze wstydu.
Kiedy z cebuli wytopi się złotawy sok dolej do niej wino a następnie wlej bulion i ponownie przykryj pokrywką, zostawiając zupę na małym ogniu na kolejne 30 minut.
Na koniec dopraw przyprawami. Solą, pieprzem- jeśli lubicie to startym ząbkiem czosnku  oraz szczyptą chili.
Wierzch zupy posypcie tartym parmezanem .  
A na stole koniecznie postawcie przypieczoną francuską bagietkę