czwartek, 27 czerwca 2013

Risotto pomidorowe z cukinią i suszonymi pomidorami.



Składniki:
 1 opakowanie ryżu do risotto (np. Arborio)
·        1 żółta cebula
·        1 mała cukinia
·        2 ząbki czosnku
·        2 łyżki oliwy z oliwek (lub masła)
·        1 l wody
·        2 kostki rosołowe
·        Koncentrat pomidorowy
·        Kilka suszonych pomidorów
·        Suszone oregano
·        Sól, pieprz

Alternatywnie:
·        Tarty parmezan
·        Kilka pomidorków cherry
·        Świeża bazylia
·        1 Łyżka Śmietany 18%


0.      W garnuszku zagotuj 0,5 l wody i rozpuść w niej 2 kosti rosołowe
1.      Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na oliwie  z oliwek. ( Ja pod koniec tego procesu dosypuję na patelnię jeszcze suszone oregano i dwa posiekane ząbki czosnku)
2.      W tym czasie pokrój w drobną kostkę cukinię.
3.      Na gorący tłuszcz dosyp pół opakowania ryżu do risotto i podsmażaj ok. 3 min cały czas mieszając drewnianą łyżką by ziarna się nie przypaliły.
4.      Zalej ryż pełną chochlą bulionu, intensywnie mieszając aż cały płyn się wchłonie.
5. Powtarzaj tę czynność wielokrotnie aż ryż będzie miał idealną twardość. ( powinien być ugotowany al dente)
6.     Po drugiej, trzeciej chochlli- Dorzuć do bulionu pokrojoną w kostkę cukinię.
7.      Wymieszaj ryż z 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami.
8.      Dopraw wedle uznania jeszcze solą, pieprzem, tartym parmezanem i /lub łyżeczką śmietany 18%
9.      Nałóż porcję na talerz, dekorując świeżą bazylią i pomidorkami cherry
10.   I gotowe! Smacznego :)