Składniki:
- Opakowanie mrożonych borowików
- ½ opakowania ryżu do risotto (Carnaroli lub Arborio)
- 1 Duża biała cebula
- 2 kostki bulionu grzybowego
- Masło/ Oliwa /Oliwa truflowa
Teraz posiekaj drobno cebulę i na małej patelni zeszklij ją na masełku. Następnie na tę samą patelnię dodaj posiekane borowiki.
Jeden grzyb- potnij w paski i wrzuć do gotujacego się bulionu. Będzie można nimi wspaniale przyozdobić danie przed podaniem.
Na dużej, głębokiej patelni przez ok 5 minut podsmaż ryż na odrobinie oliwy. Ważne by go nie przypalić. Dlatego trzeba cały czas mieszać
Kiedy wyrobisz już sobie odruch mieszania, zalej ryż chochlą bulionu. I mieszaj aż ryż wszyctko wchłonie. Czynność tę należy powtarzać, aż ryż będzie ugotowany. Wraz z przedostatnią chochlą bulionu dodaj do ryżu podsmażoną na masełku cebulę z borowikami.
Kiedy już ryż wszystko wchłonie, zdejmij go z ognia. Dodaj kilka łyżek oliwy truflowej, soli, pieprzu i gotowe.
Polędwiczki wieprzowe
Składniki:
0,5 kg polędwiczek wieprzowych
Marynata:
3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy miodowej
1 łyżka oregano
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Zamarynuj polędwiczki wieprzowe w marynacie i odstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut.
W tym czasie możesz zacząć robić risotto.
Przygotowanie risotto trwa ok.45 minut. Usmażenie/grillowanie polędwiczek zajmie Ci ok. 15 minut.Dlatego możesz zacząć smażyć/grillować mięso wraz z dodaniem przedostatniej chochli
do risotto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz