Składniki:
- · 2 wypatroszone pstrągi
- · 3 łyżki masła
- · Świeży tymianek
- · Świeże oregano
- · 2 ząbki czosnku
- · Sól, pieprz
- · 1 opakowanie mrożonych kulek ziemniaczanych
- · Puszka marynowanej papryki
Oczyszczonego pstrąga należy umyć pod bieżącą wodą i ułożyć
w łódeczce z folii aluminiowej.
Na zewnątrz i do środka pstrąga trzeba włożyć kilka
plasterków cytryny, świeże zioła, masło czosnkowe i szczyptę soli.
Może się zdziwicie, ale najtrudniejsze za Wami ;)
Teraz wystarczy już tylko piec rybę przez 30 minut w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni z włączoną funkcją zapiekania od góry. (Ja piekłam równocześnie
z kuleczkami ziemniaczanymi- co znacząco skraca czas przygotowań obiaduJ )
Gdy rybka się piekła, podsmażyłam marynową paprykę na oliwie
z czosnkiem i przygotowałam dip do ziemniaczków. Powstał on na bazie majonezu
z czosnkiemi i z odrobiną
ketchupu.
To wszystko.
Tak można zrobić pyszny, domowy i pachnący latem obiad à w niecałe 40 minut!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz