Pierożki ze szpinakiem
i fetą z oliwą truflową i świeżym oregno.
Czas
przygotowania- ok 1,5 h
Poziom
trudności- Średni
Farsz:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 żółta cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 opakowanie fety
- 1 łyżka masła
- Szczypta przyprawy typu vegeta
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Na wierzch pierożków:
- Oliwa truflowa
- Garść świeżego oregano
- Łyżka startej skórki z limonki
- Szczypta pieprzu cytrynowego
- Kilka przekrojonych na pół pomidorków cherry
Farsz:
Na średniej
patelni na masełku rozmrażamy szpinak. Trzeba poczekać aż odparuje z niego woda
i wtedy dodać do niego pokrojony w kostkę ser feta i odrobinę przyprawy vegeta.
Na innej
małej patelni zeszklij cebulę a następnie dodaj ją do masy szpinakowej.
Gdy uzyskasz
odpowiednią konsystencje farszu, wyłącz palnik.
Ciasto:
Na blacie
usyp górkę z mąki. W środki zrób spore wgłębienie, do którego wlej pozostałe
składniki ciasta. Ugniataj ciast na gładką masę. Ważnie by ciasta nie
wysychało, a więc część, której akurat nie rozwałkowujesz schowaj pod
bawełnianą, czystą ściereczką.
Przy pomocy
szklanki lub kieliszka wytnij w rozwałkowanym cienko cieście małe okręgi.
Pierożek:
Na środek
okręgu nakładaj łyżką farsz. Kolejnym
okręgiem przykryj go od góry i dociśnij krawędzie do siebie.
Tak
przygotowane pierożki wykładaj na bawełnianą ściereczkę a następnie gotuj w
głębokim garnku z mocno osoloną wodą z dodatkiem oleju. Do garnka jednorazowo nie wrzucaj więcej niż
10 pierożków. Od razu po wrzuceniu do wody mieszając łyżką upewnij się, że nie
przywarły do dna.
Gdy wypłynął
na wierzch, odczekaj jeszcze 2-3 minuty i wyjmij je, dokładnie odsączając z
wody.
Wyłóż
pierożki na talerz, oprósz startą skórką z limonki i pieprzem cytrynowym, polej
oliwą truflową i obsyp świeżym oregano oraz przekrojonymi na pół pomidorkami
cherry.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz