Składniki:
1 opakowanie ryżu do risotto (np. Arborio)
·
1 żółta cebula
·
2 ząbki czosnku
·
2 łyżki oliwy z oliwek (lub masła)
·
1 l wody
·
2 kostki rosołowe
·
Koncentrat pomidorowy
·
Kilka suszonych pomidorów
·
Suszone oregano
·
Sól, pieprz
Alternatywnie:
·
Tarty parmezan
·
Kilka pomidorków cherry
·
Świeża bazylia
·
1 Łyżka Śmietany 18%
0.
W garnuszku zagotuj 0,5 l wody i rozpuść w niej
2 kosti rosołowe
1.
Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na oliwie z oliwek. ( Ja pod koniec tego procesu
dosypuję na patelnię jeszcze suszone oregano i dwa posiekane ząbki czosnku)
2.
W tym czasie pokrój w drobną kostkę cukinię.
3.
Na gorący tłuszcz dosyp pół opakowania ryżu do
risotto i podsmażaj ok. 3 min cały czas mieszając drewnianą łyżką by ziarna się nie
przypaliły.
4.
Zalej ryż pełną chochlą bulionu, intensywnie
mieszając aż cały płyn się wchłonie.
5. Powtarzaj tę czynność wielokrotnie aż ryż będzie miał idealną twardość. ( powinien być ugotowany al dente)
5. Powtarzaj tę czynność wielokrotnie aż ryż będzie miał idealną twardość. ( powinien być ugotowany al dente)
6. Po drugiej, trzeciej chochlli- Dorzuć do bulionu pokrojoną
w kostkę cukinię.
7.
Wymieszaj ryż z 2 łyżeczkami koncentratu
pomidorowego i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami.
8.
Dopraw wedle uznania jeszcze solą, pieprzem,
tartym parmezanem i /lub łyżeczką śmietany 18%
9.
Nałóż porcję na talerz, dekorując świeżą bazylią
i pomidorkami cherry
10.
I gotowe! Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz